• image
  • pk Pauk Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • slobodno penjanje & Alpinizam Dubrovnik
  • Pk Pauk Dubrovnik
  • Alpinizam Dubrovnik
  • Penjanje  Dubrovnik
  • pk Pauk Dubrovnik

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Slučajna fotka

Ulaz za članoveČlan

Znak-HPS.jpg

Aktivnosti

Aktivnosti u par crtica....

Alpinizam predstavlja kretanje čovjeka u stjenovitim planinama - Alpama i sličnom gorju, pri čemu se ne koriste planinarski putevi za uspon na vrhove, već slobodne stijene u raznim smjerovima. Alpinizam u sebi sadrži mnoge oblike penjanja kao što su: slobodno, tehničko, penjanje, penjanje u snijegu i ledu, visokogorsko planinarenje, te turno skijanje. Podrazumijeva poznavanje prirode, meteorologije ii drugih faktora nužnih za siguran boravak u prirodi i prakticiranje navedenih aktivnosti.

 

 

Športsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje, oprema se koristi za sprječavanje eventualnih padova. Za razliku od alpinizma smisao športskog penjanja je savladavanje što težih detalja stijene "slobodnom tehnikom" bez obzira na visinu uspona. Športsko penjanje prakticira se na takozvanim športskim smjerovima, karakterističnim prvensteno svojom malom dužinom (8 - 30 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime športski smjerovi (kao i športsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

 

 

Načini svladavanja alpinističkih i športsko penjačkih uspona.

 

Slobodno penjanje predstavlja način napredovanja u športsko penjačkim i alpinističkim smjerovima. Osnovna značajka slobodnog penjanja je što u njemu nije dozvoljeno korištenje opreme za napredovanje, već se koristi vlastita snaga i spretnost, a oprema služi isključivo za osiguravanje od padova. Termin slobodno penjanje često se koristi misleći na športsko penjanje. Za razliku od športskog penjanja, slobodno penjanje zapravo nije zaseban sport, već opis načina na koji se savladao ili namjerava savladati alpinistički uspon, odnosno športski penjački smjer.

 

 

Tehničko penjanje je disciplina odnosno način napredovanja u alpinizmu.

Tehničko penjanje predstavlja način penjanja prilikom svladavanja alpinističkih uspona, za razliku od slobodnog penjanja gdje se oprema ne koristi za napredovanje več služi samo za osiguravanje od eventualnih padova. Tehničko penjanje podrazumijeva korištenje posebne alpinističke opreme u svrhu napredovanja prilikom uspona. U svrhu tehničkog penjanja koriste se razna tehnička pomagala kao sto su ; stremeni, gurtne, klinovi, zaglavci, bakrene glavice, sky hook - ovi i dr...

Također tehničkim penjanjem smatra se i korištenje već postavljene opreme u alpinističkom smjeru, ukoliko se ona koristi u svrhu napredovanja.

Penjački klub Pauk - Dubrovnik - Sportsko penjanje   

climb2   

photo13           photo11