• pk Pauk Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • image
  • Penjanje  Dubrovnik
  • Penjački klub Pauk Dubrovnik
  • pk Pauk Dubrovnik
  • Alpinizam Dubrovnik
  • Pk Pauk Dubrovnik
  • slobodno penjanje & Alpinizam Dubrovnik

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Slučajna fotka

Ulaz za članoveČlan

Znak-HPS.jpg

Desilo se...

U cijelosti prenosimo članak o nedavnoj nesreći sa fatalnim poslijedicamau smjeru "Rambo" u stijenama Ilinca kod Omiša sa stranice mosoraški pristup. 
 
U potpunosti podržavamo ovakve članke, te smo mišljenja da bi objavljivanje razloga i analize nesreča u penjanju i alpinizmu, uvelike mogli povećati sigurnost ovih sportova.
 
Također, članak je dobar podsjetnik da penjanje sportskih smjerova i takozvanih dugih sportskih smjerova ne spada u "istu kategoriju" , te koliko je bitna kvalitetnija priprema, bogatije iskustvo, nivo znanja te poznavanje svojih mogučnosti za penjanje istih.
 
ilinac-01-w

 

 
 

Nekoliko dana vrtim u glavi i na “e-papiru” ovaj tekst dvojeći o njegovu objavljivanju; nalazim li se pozvan pisati o tragediji jer je to “moja” stijena i na povratku sam sa svoje osobne nesreće ili pisati o nesmotrenosti drugih lakoćom mudrosti kad je lako pametan biti?

Ma … ipak, zbog sebe, ostalih …

Desilo se!

Nesreća na Ilincu, stijeni iznad Zakučca, u smjeru “Rambo”, 6a, 250 m, u smjeru velikog formata uvijenog u sportski smjer, za 25-godišnjeg Yanicka B. s Novog Zelanda bila je tragična.
 
Što je pošlo po zlu?
 
kaciga
Penjači nisu imali kacige! Penjati ovu stijenu bez kacige nije poželjno, mnogo je prilika za susret s kršljivim dijelovima stijene. Zapravo čudo je što stijena nije i kršljivija s obzirom da u njenoj unutrašnjosti imamo najveće hidroenergetsko postrojenje u zemlji. Zapamtimo, kaciga nas neće spasiti OD direktnih udara padajućeg kamenja ali je od neprocjenjive koristi pri doticaju sa stijenom. Ozljede glave, ma kako malene izgledale, mogu biti ozbiljan problem.
 
oprema
Penjači su od raspoložive opreme imali samo ukapčanja, komplete!
 
Penjati bez dodatne opreme u vidu gurtni, zaglavaka, friend-ova može vas dovesti u pogibeljnu situaciju. O klinovima i kladivu neću ni govoriti jer se ne sjećam da sam taj dio opreme primijetio kod ponavljaća ovog i ostalih smjerova u Ilincu označenih kao sportski dugi smjer; za “utjehu”, kesicu s magnezijem su sigurno imali.
 
vrijeme u danu za ulazak u stijenu
Prosječno vrijeme penjanja tog smjera je 2-3 sata pa je pretpostaviti da su u smjer ušli u posljepodnevnim satima jer se nesreća desila u 4. dužini, negdje oko 18 sati.
 
U smjerove ove dužine ne ulazi se bez vremenske zalihe, kasno, ulazi se rano u danu.
 
Poželjno je ostaviti rezerve vremena, izaći iz smjera za vidjela a ne se natjeravati sa sumrakom.
 
nesrazmjer tjelesnih konstitucija te način osiguranja u napredovanju
Yanick je bio dvostruko teži od partnerice. Osiguravala ga je s Petzl Reverso spravom, očito opušteno jer ga pri padu nije uspjela zaustaviti uz teške ozljede šaka.
 
Da je imala samoblokirajuće sprave za osiguranje (GRI-gri) ili koristila polulađarski čvor, Yanick ne bi procurio cijelu dužinu užeta.
 
nedostaci u opisima smjerova
Smjer je naveden kao sportski smjer i kao takav u percepciji današnjih penjača koji ipak većinom dolaze iz redova sportskog penjanja, rješiv je s desetak ukapčanja. Današnji tzv. višedužinci ne posjeduju nikakav opis, shemu smjera, ucrtanu liniju na fotografiji, preporučenu opremu. Prisutna je samo linija s brojem dužina i ocjenama.
 
Malo, jako malo!
 
lakoća biranja partnera (moja pretpostavka, nije provjereno)
ovdje je vjerojatno na djelu upoznavanje dvoje stranaca, mladih ljudi iste životne dobi iz suprotnih dijelova svijeta što dijele ista iskustva s penjanja u suncem okupanoj Dalmaciji koja nudi penjačku avanturu, tu odmah, iza plaže …
 
Ostavljam sebe i vas u razmišljanjima.
 
Na poleđini svega:
 
Volio bih kad bi se na službenim stranicama HGSS-a mogle pronaći analize penjačkih nesreća,
 
kako bi uočili greške i pokušali u podsvjest “zapisati” za buduća vremena, nama, koji nastavljamo hodati i penjati.
 
I za sami kraj:
 
Bojim se i promisliti što donose nastupajuće godine na Biokovu. Novi prostor opremljen dugim sportskim smjerovima. Zamislite kako je tek tamo komplicirano spašavanje; okolno stijenje Mosora i Kozjaka, uključujući i V. Paklenicu pristupačnije je u pogledu brzine prijenosa unesrećenog.
 
Jela
 
izvor: